İnce bağırsak, besin öğelerinin emiliminin gerçekleştiği ve yağların sindirildiği önemli bir sindirim sistemi organıdır. Bağırsak florasında birçok bakteri türü bulunmasına karşın, bunların yalnızca az bir kısmı ince bağırsakta yayılım gösterir. Sindirim sistemi organlarının sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürmesi, bağırsaklarda aşırı bakteri oluşumunu engelleyen etmenlerden biridir. Buna bağlı olarak mide ve bağırsak bölgesinde ameliyat geçirilmesi ve bağırsağın yapısal bozuklukları ve sonradan oluşan hastalıkları (crohn vd.) sibo hastalığı için bir risk faktörüdür.
Sibo hastalığı , ince bağırsak florasında fazlaca zararlı bakteri üremesini ifade eder. Bu durum çoğunlukla şu belirtilerle kendini gösterir:
Dikkat: Kendinize sibo hastalığı teşhisi koymadan önce mutlaka detaylı bir doktor muayenesinden geçmeli ve tedavi prosedürüne uyum sağlamalısınız.
Sibo diyeti , ince bağırsakta aşırı bakteri üremesini azaltmak için uygulanan bir tür eliminasyon diyetidir. (Eliminasyon diyeti, vücudun tolere edemediği besinleri beslenme düzeninizden çıkarmayı içeren bir diyet türüdür.)
Bu süreçte bakteri üremesinin azalması için düşük lifli, protein ve yağdan zengin besinler tercih edilir ve diyet genellikle 8 hafta arası sürer. Bir başka uygulanan beslenme şekli de low FODMAP beslenme şeklidir.
Sibo diyeti her ne kadar etkili bir tedavi yöntemi olarak görülse de, sibo hastalığına neden olan asıl etmen saptanmadıkça bu durumu beslenme düzeni ile kontrol altına almak mümkün değildir. Bu nedenle detaylı bir tanının ardından oluşturulan tedavi yöntemine ek olarak uygulanan sibo diyeti faydalı olacaktır.
FODMAP’ler diyet sürecinde her ne kadar tüketilmese de, diyet sonrasında gerekli miktarda tüketilmesi faydalı olacaktır.
FODMAP’ler; mercimek, fasulye ve buğday dahil olmak üzere belirli gıdalarla bulunan karbonhidrat alt türleridir (Fermente Oligo-sakkarit, Di-sakkarit, Mono-sakkarit ve Polyoller). Sibo rahatsızlığı geçiren bireylerde karbonhidrat sindirimi zorlaşmakta ve ishal, kabızlık, şişkinlik gibi semptomlara yol açabilmektedir.
Yapılan çalışmalar; düşük FODMAP’li bir diyetin, fonksiyonel gastrointestinal semptomları etkili bir şekilde azalttığını göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, düşük FODMAP diyetinin birinci basamak tedavi olarak kullanımını desteklemektedir. (1)
Zayıf emilen, fermente olabilen, kısa zincirli karbonhidratlardan (FODMAP’ler) düşük bir beslenme alışkanlığı, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını yönetmek için etkili bir stratejidir. (2) Buna bağlı olarak sibo hastalığı geçiren bireylerin şu besinlerden uzak bir beslenme programı oluşturmaları gerekir:
Sibo diyeti listesi, lif oranı yüksek ve şeker oranı düşük esinlere odaklanmaktadır. Bazı yiyecekler düşük miktarda FODMAP içerse dahi, çokça yenilmesi halinde vücuda alınan FODMAP artış gösterecektir. Bu nedenle her besinden yeterli ve dengeli şekilde beslenmek doğru olacaktır.
Sibo diyeti listesi olarak da bilinen düşük FODMAP içeriği şu şekildedir:
Sibo rahatsızlığının birincil tedavisi antibiyotiklerdir. Fakat, yapılan çalışmalar sibo diyeti listesi ile aşırı bakteri üremesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
‘’Nefes testi ile SIBO tanısı konan 50 hasta üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada; sibo diyetinin antibiyotikler ve probiyotiklerle desteklendiğinde SIBO semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. (3)
Beslenme düzeni değiştirme her ne kadar risksiz bir durum olarak görünse de, diyetinizde bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önerilmektedir.
Kaynakça